Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2009 16:26 - 10 срещу 1 или как да спрем малките гладиатори в училище
Автор: sstoyanova Категория: Политика   
Прочетен: 3095 Коментари: 6 Гласове:
2



Тази статия е провокирана от един чудесен репортаж на репортер от бтв наречена "На учителя с любов".
Част 1
http://vbox7.com/play:bcadab5c
Част 2
http://vbox7.com/play:c0ad898d&al=1&vid=2412272

Кажете какви реформи и къде те трябва да бъде приложени, за да спре развъждането на гамени и малки гладиатори в училищата???!

Аз сравнително наскоро се откъснах от училищната среда от около 4 години вече, но сега като студент и при провеждането на някои проучвания сме ходили в училища в София. По мое време нещата бяха неконтролируеми, но донякъде. Имаше учители, при които всички скачаха по чиновете и играеха карти(в часа по английски напр.), а имаше учители, от които ти настръхваше косата и муха да бръмне се чуваше(в часа по литература). Особено в гимназията и оценките не се пишеха лесно, а и на всички им беше ясно колко е необходима силна диплома за кандидатстване в по-престижен ВУЗ. Но ние си бяхме и елитна гимназия с директор, който понякога дори лично се грижеше за дисциплината и то по най-строг начин.
Нашите лудории обаче, не могат да бъдат сравнени със страхотиите от поколението на 90-те. Ние, ако веднъж бяхме откъртили дъска с пирон от подиума и я бяхме хвърлили през прозореца и счупихме долния, сега тези "мили" дечица ще счупят с удоволствие главата на свое другарче!!! Ако не се предприемат мерки, аз ви казвам, след още 10 години техните деца ще се стрелят с пистолети в училище, а ще се намери още някой да каже, че им трябват цветни моливчета и всичко ще е ок! Не. Не е ок. Защото тези деца никой в къщи не им е казал кое е добро и кое лошо. Кой и защо трябва да уважават. От какво значение за живота им е учението. Никой не ги учи на полагане на цели и търсене на средстава за постигането им. В къщи не получават любов и внимание, за да знаят какво могат да дадат на другите. Вкъщи получават плесник и ги гонят на улицата, която ще ги научи, че сега тъпите даскали са виновни за живота им, а после и държавата ще е виновна за скапаният им живот. А искате да отглеждате граждани, искате да говорим за отговорно българско общество?!
Аз съм притеснена от кадрите... нещата просто РЕгресират! Ако преди един биеше един, сега 10 бият 1. В Америка има наказания за това и за децата, и за родителите, които не са си научили отрочетата къде как да се държат. Там има наказания и за учителите, които нямат уменията да поддържат дисциплина. Там всеки гражданин се изключва от системата, ако не спазва правила! Ами добре че има едно "там", че да не се налага да откриваме топлата вода.



Гласувай:
2



1. stix - Децата вече имат нужда от психоа...
26.07.2009 16:42
Децата вече имат нужда от психоаналитик...
цитирай
2. cloudoflove - Аз завърших 2007ма и в моя клас не ...
26.07.2009 17:19
Аз завърших 2007ма и в моя клас не беше по-добро положението. 21 момичета и 5 момчета, уж за по-добре, защото момичетата сме по-кротички, но пак имаше липса на дисциплина.
Трябва повече да се засили контрола, най-вече в семейството и едновременно с това и в училище.
Учителите вече обезверени, без повече идеи как да се справят с децата, какво биха могли да сторят? Ако те се справят добре и дадат малък напредък, децата се връщат у дома и битовизмите и неразбирателството с родителите ги връщат назад...
Въобще много са причините нещата да са стигнали до тук, а комерсиалните продукти, които вълнуват поне част от младите, не притежават нещото, което да им даде мотивация да се развиват и да си поставят цели, както и да са добри с околните.
Битката за отцеляване им изчерпва силите и ги насочва в грешна посока.
И наистина, на тях никой не им казва кое е добро и кое лошо, и не може един чужд за тях човек да отиде и да почне да им говори врели-некипели, защото не го вземат насериозно... Трябва всички да променим по нещо.
Докато гледах записите ми се прииска нещата да са различни, да не сме безучастни, но сам човек не може да се изправи пред тези малки хулиганчета.

Хора, обичайте се. Не позволявайте децата ви да изгубят представа за любовта. Проблемите, които имате вероятно са навредили и на вашата психика, но от това страдат и децата ви. Затова си струва да сте по-силни и да ги научите да се справят и те.
цитирай
3. sstoyanova - Мисия Учител!
27.07.2009 02:24
Има няколко категории учители: едните по-млади и влизат под кожата на учениците като общуват почти на техния език, има възрастни, които са ужасно строги и поддържат реда с необяснимо силен авторитет, а други просто, когато са в час все едно ги няма в стаята и сеирът е тотален. Според мен не учителят трябва да става с детски акъл, а да възпитава у децата сериозна мисъл, защото целта им е да пораснат и да излязат конкурентно-способни кандидат студенти, а не бетон 40% да са двойки.
При нас идваха понякога инспектори да следят работата на учителите и както тези, които пишат ей така оценки и не поддържаха дисциплината качествено, така и тези, които постоянно оставяха ученици на поправителни биваха уволнявани като нефункционални преподаватели и се назначаваха нови и тази практика продължава. Виждах как едни и същи деца при различни учители как се държат. В един час е пълен апокалипсис, идва учителката по литература и всички са по-ниски от тревата. :-)
цитирай
4. sstoyanova - Задачи:
27.07.2009 02:27
1). Задачата на родителите:
Децата трябва да излизат с добро възпитание от вкъщи, да имат представа от нормално и сдържано поведение на обществени места, да знаят кого, как и защо да уважават, да имат познание за добро и лошо, да умеят да ги различават, да знаят, че трябва да имаш цели и, за да ги постигнеш трябват средства, да знаят, че има правила и наказания при неспазването им.

2). Задачата на учителите:
да регламентират правилата на учебен процес и дисциплина, да покажат авторитет, като знания, като лидер на часа, който държи на спазването на правилата и изпълнява наказанията. Оценките не са нещо, което се подарява, нито нещо, с които се злоупотребява. Учителят е длъжен не само да дава знания, но и да се уверява, че те са правилно усвоени. Трябва да знае как да привлича ученическото внимание и да възбужда интерес към предмета си.

3) Държавата:
просто трябва да наложи по-строгите наказания, които са за ученици, родители и учители. Всяка грешка-наказание. Другото, което е, трябва да се създадат кръжоците, лагерите и летните училища. Това ще култивира у младежта съзнание и любов към изкуството и природата.
Само след тези 3 стъпки, можем да говорим за начало на изграждане на отговорно гражданско общество. Засега ние на практика не разполагаме с такова.
цитирай
5. lyudmilstefanov - Мисля, че въпросът с дисциплината в класната стая,
27.07.2009 07:54
е зависим както от авторитетността на учителя, така и от семейното възпитание. Аз съм работил над 10 години в училище, като учител и като училищен психолог, и винаги ме е боляло, когато случайно чуя как родители се изказват за "даскалите".
А специално за насилието в училище, което е друг проблем, смятам, че е необходима специална стратегия за работа със самите ученици, насочена към активизиране на положителното лидерство сред тях самите. Защото в действителност се получава така, че по 2-3 души от всеки клас, които са с неконтролируема агресивност, определят атмосферата в класовете и в цялото училище. И то при положение, че техните изяви са неприятни за останало множество от 90 процента от учениците. Изглежда парадоксално на пръв поглед. Обяснението е, че децата с градивни ценности в училище на са насърчени да ги изявят и да лидерстват сред връстниците си. И полученият "вакуум" в лидерството се заема от агресорите.
Този модел се отнася едно към едно и за света на възрастните в България. И нищо чудно.
цитирай
6. sstoyanova - Точно така...
30.07.2009 01:33
докато родители и учители прехвърлят отговорността си един на друг, забравят, че децата са отговорност на всички нас. Мен са ме възпитавали в уважение и почит към учителя, обяснено ми е защо трябва да е така и колко е важно. Говорено е с мен. А това са същества, които не са ги научили да казват "Добър ден" и "Благодаря!"
Лошото е, че тези негледани деца пречат на нормалните, за които родителите полагат специални грижи както е редно по принцип, и започват да ги "възпитават" в техните навици и поведение и те започват да го спазват само, защото така силните няма да ги смятат за различни и следователно недостойни. Още един момент, в който няма разговор от страна на родителя-почитта към различното и чувството за толерантност. Но най-важното си остава-липсата на внимание и любов ражда агресия, агресия върху обичани деца в къщи, а малтретирани в училище. Но, Люси, както казваш и сред възрастните се среща това дивашко поведение. Нищо чудно какви ще са децата на подобни НЕевропоидни индивиди.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sstoyanova
Категория: Политика
Прочетен: 69911
Постинги: 7
Коментари: 51
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930