Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2009 03:32 - Чалга културата в антропологичния смисъл на думата
Автор: sstoyanova Категория: Политика   
Прочетен: 9641 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 03.06.2009 12:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Чалгата

...отдавна не е единствено о(т)падъчен стил в музиката. Днес тя формира начин на мислене, поведение, задава определени модни кодове, характеризиращи се с термина "кич". Днес тя е култура. Никога не би ми хрумнало да пиша за нея именно като култура, все по-масово налагаща се, ако не бях преоткрила парадигматичното и място в академичните среди. Труд на музиколога от БАН Розмари Стателова като: „Седемте гряха на чалгата: към антропология на етнопопмузиката“ (2003), „The Seven Sins of Chalga: Toward an Anthropology of Ethnopop Music“(2005) или ентусиазмът на един американски културен антрополог дошъл в България, за да изследва чалгата като културен феномен в България са показателни за нарастващото и влияние сред българското общество. Днес на упражнение по културна политика, асистента ни коментираше проблема за финансирането на културните институции и проекти и сподели интересен парадокс. Разказа ни как е организирал научна конференция на тема именно за чалгата и за това мероприятие са били необходими около 45 хил. лв., които доста скоропостижно са били предоставени от държавата и от спонсори. Разходи свързани основно с пристигането и настаняването на чуждестранните гости учени и тн. Но се решава да има изложба на чалгата в Софийска градска галерия. За този проект с неумоверни усилия се събират 5 хил. лв. Спонсорите са повече от предпазливи да финансират проект на толкова чувствителна тема за поп-фолк изпълнителите. Но резултатът е поразителен: скъпоплатената конференция се оказва с нулев медиен и обществен интерес, докато нискобюджетната изложба направо се превръща в сензация. Започват да валят покани за "Часът на Милен Цветков", "Шоуто на Слави" и др. тв предавания.

Изненадата

Днес отидох на изложбата.
Всъщност не са много нещата, които може да се видят там, освен да се прочете историята и съпоставено компилирана с най-важните политически и обществени събития през съответната година на случване. Интерес представляват миглите на Азис, залепени като в некроложно семпла рамчица, както и няколко дибидюс голи кукли барби с нежен пух залепен на съответните места+предната част на соц. марка автомобил боядисан в металик зелено с радио дънещо някакъв ориенталски ритъм... Ааа, да! И една стена облепена с изрезки жълт чалга печат с едри като от силикон по 300 кубика заглавия.
Вече имам 2 малко по-свежи идеи от въпросните хорица подреждали с 5 хил. лева ресурс. Хубаво щеше да е да направите една карикатура на Азис и да залепите миглите на нея. Щеше да е много по-оригинален експоната в ролята си на свеж колажжж. Или пък вземете динения сутиен на Галена и директно пренесете Сезона не дините във въпросната експозиционна зала, като напъхате в него две напълно истински сочни пресни дини. То сега не им е много сезона, но можете да поръчате от Италия(и без това не стават за ядене, опитвала съм ги, като ... силиконови са!) Това ще разсмее реципиента и той ще забрави защо подяволите им е на хората изложба на чалгата! =)

Историята

Ако ви влече, идете и прочетете, но ще останете потресени как нещо презряно, само за 1, 2 десетилетия вече е обществен глас и модел на поведение, символ на ерудиция и престиж, морал и... още нещо.

Идеологическото оръжие

Прост народ, лесно се управлява.

И такааа...

Нека има музикално стилово разнообразие, нека толерираме музикалния мултикултурализъм, но нека слагаме цензурата, когато Високата култура(така известното понятие на Шпенглер "hoch Kultur") отстъпва мястото си на ниската култура.




Гласувай:
0



1. afala - ужасно си права
13.05.2009 06:19
истрьпвам от ужас,като чуя момичета 2,3 клас да коментират превиците с такава лекота и как иначе ,те растат стези сьщества окичели стените им.Ние които израснахме без тази чудесия все пак имахме избор,не голям,но бих казал достатачен или поне имахме щурците,сигнал,фсб.Днес от чалгата оттьрване няма,тя е навсякаде и вьв всичко.
цитирай
2. eutopia - Моля ВИ се колега. Не култура, а суб, ...
13.05.2009 08:44
Моля ВИ се колега. Не култура, а суб,- суб,-субкултура
цитирай
3. orle - Ще си позволя да цитирам една реп...
13.05.2009 09:03
Ще си позволя да цитирам една реплика на Гьобелс:
"Култура ли? Култура? Като чуя за култура и посягам към кобура!" - та в този ред на мисли е и моето мнение по въпроса за чалга културата! Радикално..., но това е мнението ми!
цитирай
4. vui4omui4o - СМЪРТ НА ЧАЛГАТА!
13.05.2009 10:26
Тя е обществено зло и трябва да се изкорени (въпреки демокрацията и плурализма). Тя също е виновник за много от нещата, случващите се живота на България. Иначе това за простия народ и лесното управление е много вярно. Такава явно е целта на "пастирите".
цитирай
5. utopichno - хубав финал
13.05.2009 11:11
а може би ще е добре всеки да посети въпросната изложба за да видим наистина докъде сме я докарали...
цитирай
6. анонимен - До къде я докарахме.. Изложба на "ЧАЛГА атрибути
13.05.2009 11:22
Жалко е че това пошло изкуство, музика заема толкова голямо място в живота ни.
Ако изчезне тази ЧАЛГА на никой няма да липсва!
цитирай
7. sagitarius - Прост народ, лесно се управлява...
13.05.2009 11:46
Ужасно, но факт - да се налага субкултурата като култура, че и национална! Най-жалкото е, че не липсват реципиенти! Даже наскоро чух една нова българска народна поговорка: "На интелигентния човек, като му е тъжно, слуша блус. На простака като му е весело се весели на чалга!" Извод: по-добре простак, слушащ чалга, отколкото 'сдухан' интелигент! Добре дошли в кенефа на Европа!
цитирай
8. psihotikva - bravos
13.05.2009 12:30
prav si,krivcho...vyarvash li mi,che kogato se pribiram vakantsiya v Bulgaria i chuya poredniyat "hit"na Azis se izchervyavam ot sram do kade sme ya dokarali...prav e sagitarius...DOBRE DOSHLI V KENEFA
цитирай
9. veselinninov - Нещо ми се губи...
13.05.2009 16:50
Не разбрах "антропологичния смисъл на думата" тук и няма и да го търся. Но твоят преподавател не може да разчита на адекватно медийно покритие, респ. популярност на въпросната научна конференция, защото тя е нещо различно от визуално ориентираната изложба. Сигурно е доста колоритна и си заслужава да се види, най-малко защото наистина феноменът е културен (но пък не мисля, че е обект на антропологията!). И е такъв, защото го формират хора, а не някакви други същества. Затова нека оставим чалгата на мира и възмущението защото изложбите са хубаво нещо и се правят, за да бъдат гледани. А научните конференции произвеждат други продукти за друга публика с други маниери на консумация. И те обикновено не са особено популярни, нали? Но пък нелошо държавно финансиране за събитие с неясни резултати... А се чудя още кои са чуждестранните учени, които биха проявили жив интерес към чалга-културата и къде още, извън България, тя съществува?! Така че е в реда на нещата проекти със спорни цели и задачи да имат спорни резултати, в т.ч. по отношение на популярността.
цитирай
10. sstoyanova - Благодаря за коментарите!
14.05.2009 00:08
Да уточня за понятието субкултура. Субкултурата е нещо извън масовата култура и в този смисъл, чалгата е била субкултура именно по време на социализма, защото тогава е била нещо, което е било разпростаранено само сред определен кръг хора и най-вече тайно се е разпространявала, тъй като е била забранена. Това може да го прочетете и на самата стена в експозиционната зала. =)

А антропологическия смисъл се съдържа именно в новата общественоформираща роля на чалгата. Тя очевидно формира групи индивиди характеризиращи се с нисък морал и липса на каквито и да е НЕматериални ценности. Тя учи хората, че няма нищо по-важно от това да ядат и пият и други плътски удоволствия и, че най-малко му трябва на някой да прочете книжка и това да означава нещо хубаво за този човек, нещо което да има стойност и да го поставя на по-високо ниво сред останалите индивиди в групата, респективно цялото общество.

Да, изложба на чалгата ТРЯБВА да има. Но нямаше да е зле да бяха присъствали повече Шокиращи идеи. Разбирам, че не са имали много средства за реализацията и, но малко въображение нямаше да е излишно, за да бъде забавна, развлекателна и зрелищна за потребителя, за да има някаква стойност като културен продукт. Името продава, но не винаги това е достатъчно. ;)
цитирай
11. sstoyanova - Заглавието е важно,
14.05.2009 00:19
затова ще поясня понятието за антропология, известно в уикипедия:
Антропологията (на гръцки: антропос, човек) е често много общо определяна като наука за човека и човечеството. Антропологията е предимно социална наука, която изучава голям брой въпроси от произхода и разселенията на човешките същества, през родствените системи и културните им практики и поведение в тяхната многоизмерност и многопластовост.

Чалгата е локално културно явление в България и тя очевидно налага свои ценности и мироглед, нейната култура формира общности от индивиди. Подобен тип изследвания на общности базирани върху върху музикален стил или други културни характеристики е обект на Културната антропология.
цитирай
12. анонимен - ценностната система е преебана ...
14.05.2009 13:21
ценностната система е преебана жестоко
цитирай
13. анонимен - реакция
16.05.2009 20:56
Сибилла,
Тъкмо заради тази чалга написах и поредната си книга "55 тайни на Париж",която вече е в книжарниците - искам българинът да види как хората живеят в нормална страна, как се радват на мига и отстояват достойнството си...
Между другото ,използвам случая да Ви поканя на премиерата, която ще се състои на 4 юни от 18 часа във Френския културен център.
С поздрав Димо Райков
dimoraikov.blogspot.com
dimoraikov.skyrock.com
цитирай
14. sstoyanova - О, г-н Райков!
17.05.2009 02:43
С радост ще направя всичко възможно да дойда на Вашата премиера! Радвам се, че не сте забравил моята скромна особа. =) Предполагам ще е интересно културно събитие! Желая Ви успех! =)
цитирай
15. sstoyanova - да добавя...
17.05.2009 07:25
забелязах, че сте писали мнение в една статия, че моят блог е от много силните. Съвсем случайно попаднах на името си. Искам да Ви кажа, че това ме смути и в случая не проявявам скромност, но не мисля, че съм писала достатъчно много и достатъчно значими неща, за да бъде определен с такъв висок статут от Вас. Все пак Ви благодаря за позитивната оценка и се надявам тя да има своя специален смисъл. Мисля, че има надежда, че младите са по-активни от всякога и паралелно със заобикалящата ни деградация, се случва и една истинска еволюция на младежкото съзнание. =)
цитирай
16. monarchism - Чалгата е резултат от югославското ...
18.05.2009 08:58
Чалгата е резултат от югославското влияние в България.
цитирай
17. анонимен - поправка
22.05.2009 23:47
Сибилла,
Извинявайте,но има промяна - премиерата на "55 тайни на Париж" ще бъде на 18 юни от 18 часа във Френския културен институт.
Между другото,позволих си да Ви цитирам името на стр. 249 в тази моя книга - надявам се да не ми се сърдите...
С поздрав Димо Райков
цитирай
18. sstoyanova - =)
27.05.2009 15:01
Да се сърдя?! За мен е чест! Благодаря Ви! Надявам се, да се видим там! ;)

Сърдечен поздрав, Сибилла!
цитирай
19. анонимен - Чалата, като ценностна система?!!!!
12.05.2010 16:35
Май забравяме или не отчитаме следния факт.
Много се пише и хули безспорния факт, че едни музикален стил и всичите му придатъци, превъплащения и атрибути / ЦИЦИ, УСТни, задници и пр./ формира поведение и , уви, възпитава! Факт е и, че чалгата се продава- също безпорен!
Бих попитал - какво правим , всички анти-...???!!! И , ако правим нещо, но то не дава резулатат, тогава - накъде?
Вчера четох, че всяка втора абитуриентка, е склонна да се откаже от бала си , но да си импламнтира силикон!!!
Това е феномена, който следва да се обсъжда, но не само..Трябва да се взимат РЕШЕНИЯ и да се привеждат в изпълнение!
Въпросът е - как да се преборим с "чалга-парите" и, ако това е достатъчно, какъв нов фетиш да предложим????
МАй темата с "циците" е вечна?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sstoyanova
Категория: Политика
Прочетен: 69873
Постинги: 7
Коментари: 51
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930